Földforgatók

„FÖLDFORGATÓK”

Iskolakert program Nógrád megyében a Váci Egyházmegyei Karitásszal

Dr Beer Miklós püspök atya indítványozására 2017. szeptemberében kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Váci Egyházmegye és a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (NAK). A megállapodás azzal a céllal született, hogy közös gondolkodás mentén, együtt tegyünk lépéseket a vidéki társadalom szerepének megerősítés érdekében.

A közös munka első lépéseként a Váci Egyházmegyei Karitász a NAK-kal közösen 3 éves iskolakert programot hirdetett, melynek részeként a Nógrád megyei általános iskolák számára kínálunk természetbeni és pedagógiai segítséget az Iskolakertekért Alapítvány szakmai közreműködésével. A program elsődleges célja, hogy a pályaorientáció előtt álló fiatalokat az agrárium irányába terelje.

Általános cél, hogy az általános iskolás korosztály gyerekei a kertet mint élményt, felfedezést, örömet nyújtó közeget tapasztalják meg, és élményeiken keresztül kapjanak kedvet saját területük gondozásához, felnőttként jelenjen meg kertjük művelésének igénye és használják azt önellátásuk részeként. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok számára mutatkozzanak meg az agráriumban rejlő lehetőségek, orientálva őket a mezőgazdaság által kínált széles tevékenységi kör irányába, így az agrárszakképzés irányába.

A 2021-ig tartó munka során segítünk kialakítani egy vegyszermentesen működő iskolakertet és a kerthez kötődően egy olyan tevékenységrendszert, amin keresztül az adott intézmény életébe szervesen integrálódik az iskolakert. A program során felépül az egyes kertek köré egy olyan közösség , ami hosszútávon is segíti majd a munkálatokat. A tárgyi, pedagógiai és a kertészeti segítségen túl az intézmények meglátogatnak majd egy-egy környékbeli gazdát is valamint személyes kapcsolatot alakítanak ki a területileg illetékes agrár szakképző iskolával.