2017.09.25 – „Újra tanulok” – Közfoglalkoztatottak képzése

A Váci Egyházmegyei Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. 2017. szeptemberében csatlakozott a GINOP 6.1.1-15 „Újra tanulok” c. programhoz. A törekvésünk az volt, hogy a közfoglalkoztatottak számára lehetőséget biztosítsunk a munkaerő piaci elhelyezkedés megkönnyítéséhez. A programot a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Foglalkoztatási Osztályának támogatásával sikerült megvalósítani.

A közfoglalkoztatottak szándékát és a lehetőségeket összevetve esett a választás a kosárfonó OKJ-s képzés (21 215 01) indítására. Karancsság településről 10 főt, míg Nógrádmegyerből 4 főt sikerült képzésbe vonni. A képzésnek a Salgótarjáni SZC Borbély Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma ad otthont.(3100 Salgótarján, Csokonai út 21-29.) A program a tanulók részére biztosítja az úti költségtérítést, és a tanulás idejére a közfoglalkoztatotti  bérek kerülnek utalásra. Ezzel ösztönözve a tanulókat.

Nógrádmegyeri és karancssági diákok az iskolapadban

A Vidékfejlesztési Iroda a Plébániákkal karöltve törekedett arra, hogy a vidékhez, a mezőgazdasághoz, népi hagyományokhoz nyúljon vissza, és ez az ősi mesterség az utókor számára is fenn maradjon. A kosárfonás a fa megmunkálásának egyik szerkezeti formája. Története a legrégibb időkig nyúlik vissza. A fa könnyen megmunkálható anyag, ezért az ember már az ősidőkben fából készítette, eszközeinek, használati tárgyainak egy részét. Az ember a természet megfigyelése folytán jöhetett rá a kosárfonás titkaira. A program 2017.09.25-vel kezdődött, és a tanfolyam 520 órás. A záróvizsga várhatóan 2018.02.05-én lesz, és reményeink szerint 14 kosárfonó szakember adhatja át tudását szülőfalujában, illetve a környező településeken, gyermekek ismerkedhetnek meg ezen ősi mesterség csínjával – bínjával.