Kiskerti program 2014

 

Vetőmagot kaptunk – adtunk!

2014. tavaszi Kiskerti program a Váci Egyházmegyében

 

Dr. Beer Miklós megyéspüspök a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Irodával karöltve immáron második éve segít újraindítani vidéki településeken a háztáji gazdálkodást.

A program a hátrányos helyzetű embereknek, szervezeteknek nyújt segítséget az önellátásra vezető úton, melyre idén 12 település (önkormányzat), illetve szervezet csatlakozott. Előzetesen felmérést készítettünk, hogy milyen igények merülnek fel az egyes önkormányzatoknál, szervezeteknél és ezt követően csomagokat készítettünk az ajándékba kapott vetőmagokból, melyek tartalmát, a HIFA biztosította számunkra. Itt szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjunk az egyesületnek és Pintér Ilonának.

Idén tavasszal nem csak élelmiszert osztottunk, hanem virágmagokat is. Első körben az egyházi fenntartású iskolákat-óvodákat „virágoztattuk fel”, majd a kiosztásra kerülő vetőmagok mellé tettünk a szebbnél-szebb fajtákból.

Vetőburgonya felajánlás is érkezett Rimócról, mely nagy segítséget jelentett nekünk és az adományozásban részesülőknek. Köszönetet ezért Rimóc településnek és Beszkid Andor polgármester úrnak, aki nélkül nem jutott volna minden településre annyi vetőburgonya, mint amennyit előzetesen igényeltek.

Vittünk is és hoztunk is vetőmagot Vanyarcról, a Vanyarcért Egyesület képviselőjének, Hrtyan Dánielné Áginak jár a köszönet ezért! A csomagokban többek között vetőburgonya, dughagyma bab, borsó, répa, spenót, saláta, retek és egyéb konyhakerti vetőmagok szerepeltek.

A vetőmagokat április 14-ei héten osztottuk ki a programban résztvevőknek. Elsőként Szécsény majd ezután Piliny, Rimóc és Varsány következett, a hét hátralévő részében pedig Erdőkürt, Kosd, Püspökhatvan, és Vanyarc települések kerültek sorra.

Szolnok, Zebegény és Bernecebaráti önkormányzatának is fel tudtunk ajánlani ezekből, mely által lehetőségük lett támogatni a saját tankertjük megvalósítását.

Vetőmag osztás 2014A települések képviselői nagyon örültek, hogy idén is csatlakozhattak ebbe a programba, manapság nagyon nagy szükség van hasonló kezdeményezésekre, hogy a vidéki gazdálkodás lehetősége többek számára ismét megnyíljon.

A rászoruló családok számára ez a program kiváló alkalmat nyújt arra, hogy saját kis kertjükben tudják megtermelni a szükséges zöldségeket.

 A bevetett területeket később ellenőrizni is fogjuk, hogy megfelelően fejlődnek-e a kiültetett vetőmagok és amennyiben szükséges, növényápolási tanácsot is adunk.

Segítettek, hogy segíthessünk, köszönjük!

Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Iroda

 [pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”30%”][/pullquote]

Az idei évben eddig kétszer látogattuk meg a településeket, ahol vetőmagokat osztottunk ki.Kollégáink a kiskert látogatásokat június elején, illetve július közepén végezték.

Az erről készült fényképeket megtekinthetik:

Menüsor: Kiskert program (csak rávinni az egeret) à Kiskert program 2014 (továbbvinni az egeret jobbra) majd a kiválasztandó településre rákattintani.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Számoljunk csak! *