Beszámoló a “Kertelek-2017” programról

A program eredeti célja szerint olyan személyeket támogattunk, akik eddig még nem, illetve csak részlegesen vagy időszakosan művelték saját tulajdonukban lévő kertjüket. Ehhez kínáltunk beültetési tervet, havi rendszerességű gyakorlati segítséget, 2 csoportos képzést és vetőmagot. A személyeket az önkormányzaton és civil szervezeteken keresztül értük el.

Idén 4 település kapcsolódott be a programba: Kocsér, Pilis, Veresegyház és Zabar. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy ahány ház, annyi szokás, minden településen más-más nézőpontból közelítették meg a „feladatot”.

Pilisen és Zabaron az alapvető zöldségnövénye voltak a legnépszerűbbek, a hozzá tartozó egyszerű termesztési praktikákkal.

Veresegyházon gyesen lévő kismamák csatlakoztak a programhoz egyenesen a Baba-klubból, itt a legfontosabb a vegyszermentes termesztés mikéntjének megtanulása volt. A kocséri kertművelők korábban is művelgették a kertjüket, de szükségük volt a fejlődésre, a tovább lépéshez szükséges információkra.

Ami közös volt mindegyik kikertésznél: mindannyian szeretettel várták Újlaki Mónit, a VEVI kertészét. Alig várták már, hogy büszkélkedhessenek, kérdezzenek, inspirálódjanak a kertlátogatás alkalmával.

Elkélt a havonkénti segítség!