Konferencia Szécsény városában

 

P10401902014. március 10-én a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Iroda, Szécsény városával karöltve rendezte meg idén első konferenciáját

 “Lehetőségek a mezőgazdaságban 2014-től kezdődő programozási  időszakban” címmel.

A konferenciának a híres Kubinyi Ferenc múzeum adott otthont, ahol a program  délelőtt 10 órától kezdődött.

A rendezvényre polgármesterek, gazdálkodók és más érdeklődők jöttek, körülbelül  60-65 fő. A sajtó részéről  képviseltette magát a helyi és  az egyházmegyei tv, a  mente.hu, valamint az írott helyi sajtó szerkesztősége. A megnyitó előtt, illetőleg az előadás szünetében interjúk készültek, melyeket a sajtó  majd publikálni fog.

 Dr. Beer Miklós püspök úr nyitotta meg a konferenciát, melyen többek közt  elhangzott, hogy a  kisgazdaságok, termelőpiacok erősödését kellene fejleszteni, a  társadalom összefogása a legszükségesebb, ami  ahhoz kell, hogy eredményes legyen a  létrehozandó „termék”. A hit szerepe is nagyon fontos mindezekhez, Isten  adjon erőt az  elvégzendő munkához.

A megnyitót követően egy filmet láthattak a résztvevők, mely Szécsény városát mutatta be. A mostani helyzetet (gazdasági, mezőgazdasági szempontokat kiemelve) röviden ismertette Stayer László polgármester úr és dr. Bagó József jegyző úr.

Szécsény városa mezőgazdaságra épült, sajnos ez manapság már nem mondható el a városról, ezen javítani kellene! – hangsúlyozta a Jegyző Úr. A fellendülés alapja lehetne a gépesítés, az öntözés fejlesztése, hogy többet ki lehessen hozni a területek adottságaiból, erre a termésátlag növelése érdekében lenne szükség. Kiskerti és állattenyésztési projektekről is szót ejtett.

Előadását a Megújuló Hangya 2010 szövetkezetről folytatta. Közös ügyek előrevitelét tűzi ki. Maga a szövetkezet  szó nem hangzik túlságosan jól, hiszen a múlt rendszerből maradt meg és arra asszociáló. Így nem könnyű a  társadalmat ráébreszteni, hogy a manapság szövetkezetet jelentő szó az merőben más, mint az elődje.

A jó minőségű élelmiszerre – magyar élelmiszerre – a világon mindenütt szükség van.

Rohály Gábor Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület Elnöke (a kép közepén) és Kükedi Zsolt (bal oldalt) titkár a természetvédelem, a környezetvédelem és a teremtett világ megvédése köré építette fel előadását. A világon a fosszilis energiahordozókat az 1900-as évek elejétől használjuk fel – amit a föld évmilliók alatt halmozott fel – és ez a folyamat a egyre gyorsabb. Ennek a törekvésnek már számos kézzel fogható jele van. A természet megóvásának, fenntartásának és a jövő generációi számára történő átadása – minél szebb, jobb állapotban.

Konferencia Szécsény 2014
Konferencia Szécsény 2014

Ezt el lehet érni:

– fogyasztás korlátozásával

– helyi részleges önellátás

– közösségünk megerősítése

Egy református helyi gazdaság fejlesztési példát hozott, hogy kicsiben létre lehet hozni azokat a eszközöket,  termékeket melyek nagyüzemi körülmények között   jönnek létre. A méztermelés adta, adja a lendületet a kis  falunak, amely nagyon jó példa, hogy mindent el lehet érni összefogással és „nem kell elkenődni, hogy  milyen  nehéz helyzetben vagyunk”

Visnyeszéplakon a semmiből létrehoztak egy kis falut. A kézzel fogható példák: napkollektoros zuhanyzó,  illetve napenergiával működő gyümölcsaszaló. Már a kezdetektől az ember feladatot kapott: „Az Úristen vette az  embert és Éden kertjébe helyezte, hogy művelje és őrizze.” – Most is igaz!

Hogyan lehet jobbá tenni a környezetüket? – gondolkozzanak el. Mit lehet tenni, hogy valamit visszahozzunk?, Ki  lesz aki ezt megteszi? Önök is lehetnek kiinduló pontok! – hívta fel a figyelmét a hallgatóságnak.

 

Prof. Dr. Dinya László (kép jobb oldalon) Megújuló – 2010 Hangya Szövetkezet stratégiai alelnökének előadása következett, melyen az előtte szólókhoz hasonlóan az összefogásra hívta fel a figyelmet. Deák Ferenctől idézett: „nem az a boldog ország ahol sok a gazdag, hanem az ahol kevés a szegény magyar” – és ez az idézet jellemzi a munkáját – emelte ki a professzor úr. Összefogás nélkül nem lehet előre haladni, nem tud a vidék versenyképes lenni.

Ezzel összefüggésben előadását három fő gondolat köré építette:

–          fenntartható vidékfejlesztés

–          termesztők, termelők

–          hálózatépítés

Az egyes gondolatok külön – külön nem állnak meg, vidékfejlesztés csakis hálózatépítéssel és termesztők,      termelők bevonásával lehetséges! Ezt kell  felismerni, és fejleszteni – utalva a mostani helyzetre is.  Az élhető környezet a  célkitűzés, mindezt úgy elérve, hogy hatékony és környezetbarát megoldásokkal  elérve. A társadalmi tőke, természeti tőke, a humán tőke és a gazdasági tőke, együttese alkotja azt a lehetőséget,    ami megteremtheti, hogy helyi  kézben tudjanak  maradni azok a javak, amik a vidéki élethez, a fejlődéshez kellenek. Ha  ezek közül bármelyik hátrányosan befolyásolja a  végkimenetelt (fejlődés), akkor nem  fejlődhet olyan mértékben    az adott település, amilyenben prognosztizálták – ezt egy példán keresztül mutatta be az  alelnök úr.

P1040187Az előadás sorozatot Nógrád megye lehetőségei a 2014-2020-as időszakban címmel Bíró Anna MNVH (Magyar Nemzeti Vidéki      Hálózat) Nógrád megyei referens zárta, a  helyzetkép ismertetése után a földek állapotát  említette, melyek „nem a legjobbak a  magyar viszonyokhoz képest”.

Az elmúlt EU-s  költségvetési időszakban nem igazán tudtak élni a lehetőségekkel, a lehívható pénzek területén. A képzettség terén is  vannak lemaradások,  melyekre  megoldást kell  találni.

Erre megoldás lehet a mezőgazdaságra épülő képzések elindítása. A jövőben ezekkel a lehetőségekkel élni kell, kellene – hangsúlyozta,  mert szinte csak ezekkel van remény a  fejlődésre,  fejlesztésre.

Kitért az állatok hiányára – bár vannak fejlesztések, melyek pozitív hatással lehetnek a településekre hosszú távon akár a megye  fellendülésére. A ’90-  es évek eleji viszonyokhoz képest a mai állatlétszámot,  mezőgazdasági  termékek számát tekintve a mostani  helyzet siralmas állapotot mutat – összegezte Bíró Anna.

Püspök atya

Az előadást Szécsény város polgármestere és Dr. Beer Miklós szavai zárták.

Érdekesek és aktuálisak voltak minden szempontból, és hasonló előadások, konferenciák pozitív hatással lehetnek a közös célok elérésében.

 

Köszönetünket fejezzük ki Szécsény városának, hogy e rendezvénynek otthont tudott nyújtani, és Püspök Atyának, aki vállalta ezt a küldetést. 

Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Iroda

 

A konferenciáról készült videókat a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Iroda youtube csatornáján tekinthetik meg.

 

Beer Miklós püspök atya interjúja:

https://www.youtube.com/watch?v=WzWrpzWCPRE&feature=youtu.be

Fieszl Csaba VEVI igazgató interjúja:

https://www.youtube.com/watch?v=KIkWMMTNAQY&feature=youtu.be

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Számoljunk csak! *