Egybeolvadás

Egybeolvadás

2018.04.01-én a Váci Egyházmegyei Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. Dr. Beer Miklós Püspök Atya döntése alapján egybeolvadt a Váci Egyházmegyei Karitásszal. A Vidékfejlesztési Iroda feladatai közel állnak a Karitász tevékenységéhez, talán más oldalról közelíti meg a rászoruló emberek megsegítésének fontosságát, de aktívan részt vesz a társadalmi kohézió erősítésében.

A Váci Egyházmegyei Karitász feladatköre az átalakulással kibővült. Átvette a közfoglalkoztatási programot, ezzel is hozzájárulva a vidék megtartó képességének növeléséhez, és az emberi méltóság felemeléséhez. A 2018. július 1-én induló programban 102 főnek tudunk munkát biztosítani, lakóhelyükhöz közel, akár szakirányú végzettségüknek megfelelően. A közfoglalkoztatási program segítséget nyújt, hogy a huzamosabb ideje munka nélkül élők könnyebben találjanak vissza a munka világába.

A Váci Kosár, és a Püspöki Gazdapiac üzemeltetését is átvette a Karitász, hogy a környékbeli kis- és őstermelőknek továbbra is lehetőséget biztosítson termékeik szélesebb körben való bemutatására, értékesítésére.

Az egyházmegye Vidékfejlesztési Irodájának kezdeményezésére, a Váci Egyházmegye – eddig egyedülállóként az országban –  útjára indította tanúsító védjegyét. A védjegy célja, többek között: a minőséget előállító vagy szolgáltató személyek pozitív megkülönböztetése; ösztönzés minőségfejlesztésre, magas színvonalú termelésre, szolgáltatásra, valamint értékesítésre. Ezt a folyamatot kívánja a Karitász is folytatni, hogy még több olyan személy legyen Védjegy birtokos, aki valóban értéket képviselő tevékenységet végez.

Az Iskola és Kiskert programot is a Váci Egyházmegyei Karitász karolja fel. Fontosnak tartja, hogy a gyerekekkel megismertesse a kertészkedés örömét, hogy valóban értékeljék a munkájuk „gyümölcsét”. Kiskert programban mentori segítséggel családoknak mutatják be, hogy kell megfelelően gondozni, ápolni a veteményest.  A minden évben kiadott pályázatok célja, hogy a háztáji kiskertek veteményes célú megművelése annak érdekében, hogy az hozzájáruljon a család vagy magánszemély önellátásához. Motiválás a bizonytalanok számára, megerősítés a már veteményest működtetők számára.

Az átalakuláskor a Vidékfejlesztési Nonprofit Kft-ből kivált a felnőttképzés, mely továbbra is várja az új szakmák iránt érdeklődőket, Agrár,– és pedagógiai tanfolyamok közül választhatnak.

A kibővült Karitászi tevékenységi körhöz a két különálló iroda „összeköltözésére” is szükség volt. Így 2018.06.01-én a Migazzi Kristóf térről a teljes irodát átköltöztettük a Váci Karitász telephelyére (Vác, Hattyú u. 1.).