Bemutatkozás

Váci Egyházmegyei Vidékfejlesztési Iroda

Bemutatkozás

A magyar vidék és a mezőgazdaság olyan értéket képvisel, amely nélkül Magyarország jövője és az ott élő közösségek boldogulása elképzelhetetlen. Célunk a vidék, szellemi, erkölcsi támogatása, életképességének segítése. Fontos, hogy falvaink ne néptelenedjenek el, az ott élők boldoguljanak, önmagukról példamutatóan gondoskodni tudjanak. Segíteni kívánjuk a vidéki társadalom önszerveződését, a nemzet önvédelmi rendszerének erősítését, vidéken élők részvételével. Támogatni kívánjunk a gazda-tudat erősödését, a gazda ismeretek bővítésével. Elősegítjük a háztáji gazdálkodás újra indítását a vidéki településeken. A fiatalokban erősítjük a föld szeretetét, hogy a felnövekvő nemzedék a vidéki életet fenn tudja tartani.   Terjeszteni kívánjuk a paraszti kultúra értékeit, létre hozva helyi csoportokat, gazdaköröket, gazda klubokat, hogy a parasztság visszakapja régi tekintélyét. Ezért hozta létre Dr. Beer Miklós váci megyés püspök a Vidékfejlesztési Irodát 2013 év elején.

Célunk

– Segítségnyújtás a vidéken élő, vidéken termelő, vagy mezőgazdasági termelést folytatni kívánó embereknek, családoknak.

– A felmerülő szükségleteknek megfelelően, pályázatok figyelése, írása, koordinálása, helyi termelői csoportok létrehozás ezzel is segítve a közös termelést, a közös gondolkodást.

– A mezőgazdasági közösségi élet alapjainak letétele, megszervezése.
Fontos a helyi termelő családok bizalmának elnyerése annak érdekében, hogy bízzanak abban, hogy az általuk előállított termékeiket a helyi piacokon, a kereskedelemben értékesíteni tudják.

– Segítséget kívánunk nyújtani a szociális földprogramon keresztül azoknak a családoknak, akik szeretnének kiskertben termelni.

– Szaktanácsadási rendszer kiépítésével jobb és nagyobb mennyiségű termék előállítását szeretnénk elérni a családi gazdaságokban.

– Közfoglalkoztatási programon keresztül a jelenleg munkanélkülieknek segítséget nyújtunk, hogy megtalálják az utat a mezőgazdaság felé, hogy nemzetünk hasznos tagjainak érezzék magukat.

– Kapcsolatot építünk ki az Egyházi fenntartású intézményekkel, közkonyhákkal, hogy a háztáji gazdaságokban előállított termékeket a családok ott tudják leadni, értékesíteni, ezzel is piacot kívánunk biztosítani.

– Helyi piacok szervezésével segítjük a termékek könnyebb eladhatóságát.

– Oktatást szervezünk a más képzettségű, vagy képzettség nélküli embereknek, ezzel segítjük, hogy a mezőgazdasági termelés akár háztáji kiskertben is megvalósítható legyen.

Szállító, fuvarozó, logisztikai rendszert építünk ki, helyi mozgó piac kialakításával  segítjük a családok által megtermelt termékek helyben, a környező településeken való értékesítését, ezzel is kiiktatva a közvetítő láncot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Számoljunk csak! *