Vidékfejlesztési együttműködést kötött a NAK

A vidéki közösségek életben tartásának segítésére együttműködési megállapodást kötött a NAK és a Váci Egyházmegye. A két fél bízik a tervezett programok eredményes megvalósításában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Váci Egyházmegye stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nógrád megyei Hollókőn 2017. szeptember 7-én megtartott, „Áldás a vidékre” elnevezésű, kamarai szervezésű vidékfejlesztési konferencia keretében.

Köszöntőjében ifjabb Hubai Imre, a NAK vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke elmondta, a kamara minden olyan lehetőséget támogat, mely hozzájárul a lakosság szemléletformálásához, és népszerűbbé teszi az agrárium értékeit és termékeit. Cél a hazai termékek előtérbe helyezése, a szezonális termékek fogyasztás-ösztönzése. Hozzátette, a kamara partner minden olyan kezdeményezésben, amely hozzájárul a munkahelyteremtéshez, a termelők jövedelempozíciójának erősítéséhez, a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek felzárkóztatásához, a vidéki életkörülmények javításához, és az elvándorlás visszaszorításához.

Az együttműködési megállapodás a Váci egyházmegye területén kiterjed: a vidéki közösségek életben tartásának segítésére, szakmai segítségnyújtásra, tájékoztatásra a kistermelői közösségek körében, a kommunikációs megjelenés biztosítására, közös fórumok szervezésére, helyi termelői piacok közös kiterjesztésének támogatására. A Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Irodáját Beer Miklós megyéspüspök alapította 2013-ban, amely már hosszú ideje tudatosan vállal vidékfejlesztési feladatokat különféle egyházi önszerveződések, valamint karitatív tevékenységek keretében. Mint Fieszl Csaba, a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a NAK és a VEVI egyaránt célul tűzte ki a vidéken élők támogatását, oktatását, tájékoztatását, különös tekintetben a hátrányos helyzetűekre. Megjegyezte, bíznak az eredményes együttműködésben. A megállapodást Beer Miklós és Szandai József, a NAK Nógrád megyei elnöke írta alá.

Kiss Miklós Zsolt, a NAK kkv-kért felelős országos alelnöke, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a vidékfejlesztési pályázatok aktualitásairól is beszélt. Mint elhangzott, 2017. szeptember 5-ig a 2014-2020-as ciklus 68 pályázati kiírásából 35-öt már lezártak, ezekre 969,4 milliárd forintot fizettek/fizetnek ki. Ezekből pedig 465,94 milliárd forint beruházási támogatás. Folyamatban van még a trágyatárolók építésére kiírt pályázat és a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatási kérelmek elbírálása is. A kisüzemek fejlesztésére még beadhatóak kérelmek, ahogyan egyedi szennyvízkezelési kérelmek is.

A konferencia témájához kapcsolódva kitért a „Szolidáris gazdálkodás és közösség által támogatott mezőgazdaság” című, a „REL – Együttműködések támogatása a rövid ellátási láncok és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért” című, a „Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése” című pályázatokra, valamint a LEADER helyi fejlesztésekre.


Jó példa

A tanácskozáson jó vidékfejlesztési és szolidáris példaként bemutatták a 15 éve működő miskolci Baráthegyi Majorságot. Jelenlegi 104 fős munkavállalójából 76 fő fogyatékos, egészségkárosodott, megváltozott munkaképességű, egyéb hátránnyal küzdő személy. Gazdálkodási portfóliójuk kiemelkedő terméke a HÍR-védjegyes kecskesajt, míg ökoturisztikai attrakciójuk a korhű Diósgyőri Játszóvár. Mindemellett a borsodi megyeszékhelyen saját belvárosi éttermet is működtetnek.


Képgaléria az eseményről

(forrás: nak.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Számoljunk csak! *